Katja Kätkä

Missä ovat juuresi?
Juureni ovat Lapissa, Ylitornion Kapustan kylässä. Koulumatkaa yläasteelle tuli n. 50 km ja Rovaniemen musiikkiopistolle 70 km.

Lapsuuden haaveammatti?
Haaveilin jo pienenä laulajan urasta. Abba kolahti kovaa 7-vuotiaana. Parhaan ystäväni Susannan kanssa leikimme usein Abbaa, joko barbeilla tai sitten laittauduimme itse Agnethaksi ja Fridaksi. Olin aina Frida. Saunan lauteilla oli meidän esiintymislava. Susannan isosiskolta lainasimme meikkejä, hienoja vaatteita ja korkkareita, joiden korot usein jäivät ikävästi jumiin lauteiden väliin...

Millä kolmella sanalla kuvailisit itseäsi opettajana?
Haluan olla aina kannustava ja positiivinen, mutta kuitenkin tarpeeksi vaativa.

Miksi juuri laulu?
Olen soittanut myös viulua ja pianoa, mutta laulusta tuli jossain vaiheessa se tärkein ja omin juttu. Olin monesti muskarin jälkeen kuuntelemassa äidin laulutunteja Rovaniemen musiikkiopistolla. Ihmettelin aina miten äidin ääni soi niin kauniisti.

Millä musiikkitermillä kuvailisit itseäsi?
Presto. Olen nopealiikkeinen, eläväinen ja vauhdikas. Aina sata lasissa, mutta ei tietysti liikenteessä...

Kolme kappaletta, jotka ovat vaikuttaneet elämääsi?
The Winner takes it all oli Abban ensimmäinen kappale, jonka kuulin 7-vuotiaana. Se on edelleenkin yksi suosikeistani. Mozartin Taikahuilusta Paminan aaria: Ach it fühl´s. Äiti harjoitteli sitä omaa konserttiaan varten, joten se tuli hyvin tutuksi jo pienenä. Myöhemmin oli hienoa päästä laulamaan sitä myös itse! Autiotalo. Olin teininä kova Dingo-fani sifonkihuiveineni!

Musiikkimakuni?
Ihan laidasta laitaan! Välillä kajareistani kajahtaa klassinen, heavy ja joskus taas kasari- tai ysärisdisco! Oppilainani on hyvin eri ikäistä porukkaa. Laulunopettajan työ on tietysti muutenkin huippua, mutta on mahtavaa kun tunneillakin lauletaan todella paljon eri tyylisiä kappaleita!

Yksi lempiileffoistani
On ehdottomasti Titanic!

TOP 4 pizzatäytteet?
Tonnikala, ananas ja aurajuusto, muuta ei tarvita!

Kerro vielä jotain itsestäsi!
Valmistuin klassisen laulun opettajaksi Keski-Suomen konservatoriolta v.1999. Vuonna 2001 tein klassisen laulun erikoistumisopinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Olen myös valtuutettu CVT -opettaja. Valmistuin Complete Vocal - instituutista Kööpenhaminasta v. 2014 kolmevuotiselta laulaja/laulunopettajakurssilta. CVT on tanskalaisen Cathrine Sadolinin kehittelemä tekniikka, jonka avulla jokaisen on mahdollista oppia laulamaan haluamallaan tavalla. CVT:n avulla kaikki soundit on mahdollista tuottaa terveesti, ääntä rasittamatta.

Olen opettanut Ala-Keiteleen musiikkiopistossa vuodesta 1997 javiihdyn työssäni erinomaisesti! Laulamme musiikkia laidasta laitaan, mitään tyyliä kaihtamatta. Laulaminen ei saa olla pelkkää tekniikkaa, vaan siitä pitää myös nauttia! Esiinnymme oppilaiden kanssa paljon opiston erilaisissa tilausuuksissa. Keikkailen myös itse ahkerasti.

Harrastan joogaa, ruoanlaittoa ja puutarhahommia. Suosikkiruokiani ovat itämaiset. Pihallani monet kukat ja pensaat usein kuolevat, mutta olen sitkeä sissi ja ostan aina uudet tilalle! Asun perheeni kanssa omakotitalossa Muuramessa. Minulla on kaksi teini-ikäistä lasta Janette ja Christian.