Henkilökunta


Sari Savolainen, rehtori, kontrabasso,
Akmo Sinfonietta
p. 0400 969050
sari.savolainen@akmo.fi

Norjan Baerumissa syntynyt Sari on AKMO:n pääboss - oppilaitoksemme sielu ja sydän! Työn ja vapaa-ajan välisellä hämärällä alueella sulavasti svengaava rehtorimme on kipparoinut intohimoisella otteellaan AKMO:a 24/7 jo vuodesta 1995. Sari on ensimmäisiä Sibelius-Akatemiasta valmistuneita naiskontrabasisteja, ja opintojen jälkeiset vuodet Kansallisoopperan bassopultissa koulivatkin tästä ”Hurmaava"-jäätelöpikareilla oppilaitansa lahjovasta innovatiivisestä organisointitaikurista ammattilaisen, joka ei haasteita pelkää.
Vapaa-ajan rentoutuminen sujuu kulttuurista nauttimisen ohella mm. meritähtikellunnassa mökkirannan +3 asteisessa vedessä. Sarilta kannattaa muuten kysäistä planeetan parhainta lättyreseptiä!


Kalle Santanen, apulaisrehtori, trumpetti, nokkahuilu,
Combo, Akmo Sinfonietta
p. 044 283 2579
kalle.santanen@akmo.fi

Kun Kalle aloitti AKMO:n opena vuonna 1998, hän oli ketterä kaksikymppinen. Tällä hetkellä hän kuuluu AKMO:n ketterään ja kokeneeseen ”vanhaparta”-osastoon. Oppilas on todennut kesken soittotunnin:”Ööh, ootko Kalle muuten huomannut, että sun parrassa on enemmän harmaata kuin viime viikolla?” Turkulaislähtöinen, mustan huumorin ystävä Kalle on oman elämänsä sekopäinen Pelle Peloton, jota kutsutaan kotioloissa perheen whatsapp-ryhmässä mm. lempinimellä ”uskomaton vatipää”. Tämä kolmen lapsen onnellinen isi nauttii säveltämisestä, kulttuurista sen kaikissa muodoissa, jalkapallosta, scifileffoista ja mitä uskomattomampien viritysten toteuttamisesta.


Anu Honkala, varhaisiän musiikinopetuksen vastaava, pasuuna,
matalat vasket, musamajat, WIND-jengi
p. 040 721 5753
musamaja@akmo.fi
anu.honkala@akmo.fi

Äänimaljat, meditaatiomusiikki, jooga, siniset Pollyt… Nyt ollaan siis tekemisissä kovanluokan joogifakiirin kanssa. Keski-Ruotsin Karlskogassa syntynyt Anu on omasta mielestään eloisa, puhelias, sydämellinen ja sopivan temperamenttinen tehopakkaus. Mikäli olet tavannut hänet, tiedät että kaikki edellä mainittu pitää paikkansa. Anua ilahduttaa lastensa kanssa puuhailu, tee, meri ja metsän puut. Tämän kauniita asioita ja pieniä yksityiskohtia rakastavan AKMO:n erikoisorganisaattorin musiikkimaku kattaa laadukkaan lastenmusiikin lisäksi Bebo&Cigalaa
ja Viktoria Tolstoyta. Selvennykseksi vielä tähän loppuun, että siniset Pollyt eivät ole mitään laitonta, vaan suklaamakeisia. Ja miksi ihmeessä juuri vain siniset? No kysy fakiirilta itseltään.

Opettajat

Opettajille voi lähettää sähköpostia: etunimi.sukunimi@akmo.fi

Ulla Kotamäki, käyrätorvi,
musapajat, kuorot
p. 040 011 5245

Aina hyväntuulinen ja positiivinen Ulla on lähtöisin Jyväskylän Lohikoskelta. Vapaa-ajallaan itämaisen tanssin ja fasciavenyttelyn salat omaksuneen Ullan voi parhaiten bongata käyskentelemässä ympäri Suomen metsiä kamera kaulallaan - luonnon äänistä nauttien!


Balázs Albert, klarinetti, saksofoni
kamarimusiikkiyhtyeet
p. 0503644788

Balázs, tuttavallisemmin Balu, on leppoisa pustien poika Unkarista. Tämä Kiskunhalasin kaupungissa syntynyt klarinetti- ja saksofonivirtuoosi nauttii pohjimmiltaaan eniten klassisesta musiikista, mutta sydäntä lähellä ovat myös Ennio Morriconen elokuvasävelmät, 70-luvun discomusa ja kansanmusiikki. Mikäli suunnittelet junamatkaa, kannattaa ehdottomasti kääntyä Balun puoleen. Tämä mies on nimittäin etenkin Sveitsin rautateiden ja rataverkoston erikoisasiantuntija (pst! näin meidän kesken - junafriikki). Lempiherkukseen Runebergin tortun mainitsevan sympaattisen Balun lempimaisemat löytyvät Yyteristä ja Balaton-järveltä.

Henna-Riikka Wacklin, huilu, WIND-jengi
p. 040 011 5247

AKMO:n sienestäjäspesialisti Henna-Riikka on juuriltaan äänekoskelainen. Tämä innostuva ja kannustava Suomen huiluseuran puikoissakin vaikuttava avantouimari kroolasi sukunsa kotiseudulle Päijät-Hämeen ja Italian kautta. Liikuntaa, museoita sekä italian kieltä ja kulttuuria harrastava lukutoukka kuuntelee mieluiten klassista musiikkia ja indie poppia. Henna-Riikalta saat parhaat vinkit Keski-Italian gelato-paikoista!


Anne Hämäläinen, viulu, alttoviulu,
jousiorkesterit
p. 040 011 5246

Mielenlaatuja on monenmoisia, mutta ”savolaista diplomaattisuutta” voimavaranaan pitäviä opettajia on AKMO:ssa vain yksi. Ja sehän on meidän ihana Anne! Pinta on lempeä ja tyyni kuin Saimaa kesäiltana, mutta annappa tälle virtuoosille viulu käteen ja huomaat, että alkaa pinta väreillä tunneskaalan eri sävyissä. Kulttuurin kaikista muodoista syttyvä Anne on myös AKMO:n opettajayhdistyksen tiukkapipoinen rahastonhoitaja. Kun eräs opettajamme opeyhdistyksen pikkujoulujuhlien jälkeen söi yhteisen illalliskuitin piilottaakseen todistusaineistoa, kaivoi Sherlock Holmesia ihannoiva Anne kuolaisen kuitin käsiinsä, suoristi mytyn ja tokaisi tyynesti hymyillen: ”Surkea yritys, pitäis pystyy parempaan”. Tämä Sibeliuksen ja Prokofjevin sävelkielestä sekä italialaisista hifipizzoista nauttiva perheenäiti harrastaa tyttäriensä kanssa mm. kotiakrobatiaa. Perheen kanssa hengailun ohella Anne nollaa kovalevyään mm. Stingin luuttulevykokoelman tahdissa.

Katja Kätkä, laulu (klassinen ja popjazz),
operettipaja
p.040 729 3853

Katja on kotoisin Lapista, Ylitorniolta - ja se muuten selittäneekin paljon tämän ihmisten seurassa viihtyvän ilopillerin mielenmaisemasta! Valtuutetun CVT-opettajan pätevyys ja opinnot Berklee College of Musicissa ovat laajentaneet entuudestaan tämän kokeneen musiikinammattilaisen lähestymistapoja äänenkäytön monipuoliseen opettamiseen. Seiskapäivää bileristeilyn lisäksi, aina iloisen ilmapiirin ympärilleen luovaan Katjaan voi törmätä lenkkipolulla, hiihtoladulla tai jäisessä avannossa!

Aaro Laitinen, piano, vapaasäestys
musapajat, bändit, säestys
p. 040 530 6741

Aaro on ihan huipputyyppi ja jo parrastakin päätellen Kurikan karpaaseja! Tämä Jyväskylään kotiutunut Antonín Dvorákin look-a-like-inkarnaatio nauttii vapaa-ajallaan mm. säveltämisestä, ruuanlaitosta ja syntikoiden kanssa leikkimisestä. Sen lisäksi, että Aaro hanskaa ammattitaidolla musiikin eri genret ja moodit, kikkailee tämä scifi-kirjallisuuden ystävä tyylikkäästi myös Scovillen asteikolla. Aaro on nimittäin AKMO:n kovin chilinkasvattaja! Niin chilien kuin musiikin suhteen Aaro tunnustautuu ”kaikkiruokaiseksi mutta valikoivaksi”. Ennen opettajaa ilahdutettiin omenoilla, Aaroa kannattaa ilahduttaa iskemällä suukkuun Trinidad Moruga Scorpion, joka saa tämän improvisoinnista nauttivan eteläpohjalaisen velikullan sooloilemaan taatusti ihan uusissa sfääreissä!

Silja Makkonen, harmonikka,
harmonikkayhtyeet
p. 040 011 5248


Lenkkeilyä, pyöräilyä ja reissailua harrastava Silja on Polvijärven lahja AKMO:lle. Tämä musiikin suhteen kaikkiruokainen, toimelias tehonainen on taiturimaisen harmonikansoiton lisäksi todellinen taikuri myös kokkailussa ja leivonnassa. Vaikka eläkeikään on vielä aikaa, on Silja aloittanut kaikessa hiljaisuudessa Espanjan kielen etäopiskelun. Ennakoiko tämä kenties sitä, että Fuengirolan rantamaisemissa nähdään 2030-luvulla AKMO:n avantouimarien kylmäpäisin polskuttelija nauttimassa Alboraninmeren lempeästä aallokosta?


Satu Rimpilä, viulu, jousiorkesterit
p. 040 011 5251


Mikäli kaipaat hoito-ohjeita Antennaria dioican -kasvatukseen, kannattaa kysäistä neuvoa tältä AKMO:n villeimmältä viherpeukalolta, jonka kotipuutarhassa kasvaa kaikki mahdollinen ja mahdoton. Tämän Äänekoskella syntyneen viulutaiturin mielenmaisema on juurtunut vahvasti Keski-Suomen järvimaisemiin, joista hän ammentaa energiaa yhdessä perheensä (mies, lapsi ja kaksi jättiläisen kokoista leonberginkoiraa) kanssa ulkoillen. Vaikka aina tarmokkaan ja empaattisen Satun musiikkimaku kattaakin kaikkea laidasta laitaan, ansaitsee erikoismaininnan Sibeliuksen viulukonsertto. Vinkki: mikäli bongaat Satun hiihtoladulta, älä lähde kisailemaan, jaossa on nimittäin vain hopeaa.

Heikki Hakkarainen, sähkö- ja akustinen kitara,
bändit, notaatiopaja
p. 050 491 8733

Heikki on Heikki. Tämä oululaislähtöinen työyhteisömme sympaattinen nestorismies on lanseerannut itsestään ”ihanheikkinä”-brändin. Milloin hukassa on avaimet, silmälasit, puhelin, pädi, milloin taas autonavaimet, eväät jne. Asioita voi kadottaa siis ”ihanheikkinä”. Musiikkiskenessä Heikki on kaikkea muuta kuin hukassa. Tämä kehäkettu on nimittäin kaiken kokenut ja nähnyt musiikin ammattilainen, joka on soittanut keikkoja ja konsertteja ja kiertänyt maita ja mantuja Suomen eturivin artistien kanssa enemmän kuin monet muut yhteensä. Positiivinen energia virtaa Heikissä yhtä vahvana kuin voima Luke Skywalkerissa. Heikin ylivertainen midichlorianipitoisuus ilmenee innostuneisuutena, mielenkiintona ja kokeilunhaluna asiaan kuin asiaan, kaikilla elämän osa-alueilla!

Juho Kosonen, sähkö- ja akustinen kitara,
sähköbasso, musapajat, notaatiopaja, bändit
p. 040 011 5249

AKMO:n pisimmän parran omaava Juho on Punkaharjun lupsakoita poikia. Juhon voi spotata musisoimassa niin lastenmusiikkikonsertissa hiiripuvussa kuin loppuillan black metal -keikalla niittirannekkeissa ja pingviinimeikeissä! Tähän savolaiseen ”Miule saap nauraa” -mentaliteetin omaavan scifikirjallisuuden ystävään voi törmätä myös lenkkipolulla tai fudismatsissa. Juhon eväslautasella pyörivät pinaattiletut raejuustolla, levylautasella taas Clutch, The Pogues ja MF Doom.


Tiina Mertanen, piano, vapaasäestys, cembalo
piano-orkesteri, barokkipaja, säestys
p. 040 011 5244

”Kun on saanut syntymälahjana positiivisen ja iloisen luonteen, niin elämä maistuu hyvälle!” Näin toteaa juuriltaan eteläsavolainen, Saimaan rantamaisemissa varttunut Tiina.
Vaikka tämä pitkän linjan muusikko on saanut sykähdyttävimmät musiikilliset kokemuksensa klassisen musiikin maailmasta, nauttii hän kaikesta täydellä sydämellä tehdystä musiikista - oli se sitten svengaavaa lattaria, itämaista musiikkia tai tulista tangoa. Lempeydellä ja ammattitaidolla opettava Tiina on koutsannut jo useita ammattilaisia maailmalle. Knoppitietona muuten kerrottakoon, että mökkeilystä, kokkaillusta, lukemisesta ja hyvistä leffoista nauttiva Tiina on AKMO:n kovin lintubongaaja!

Sanna Kirves, musamajat, viulu
kuorot, jousiorkesterit
p. 040 865 7484

Aina iloinen Sanna on paljasjalkainen akmolainen. Musiikillinen taival alkoi 80-luvulla AKMO:n muskarioppilaana, opinnot jatkuivat viulusoiton parissa - niin ikään AKMO:ssa. Ammatillisten musiikkiopintojen jälkeen tämä suolahtelaissyntyinen suklaasta nauttiva villasukkakävelijä palasi juurilleen - viulunsoittoa opettavaksi musamajaopeksi! Bändeistä Sanna kuuntelee mielellään Battle Beastiä, ja sen ymmärtää, sillä tämä Hercule Poirotia fanittava perheenäiti muuttuu lasten jalkapallokentän laidalla omaa joukkuettaan hyeenan lailla kannattavaksi ”eiehkäihanniinmusamajatädiksi”. Sannan tekee onnelliseksi perheen kanssa puuhailu, puhdas koti ja lenkit Lyyti-koiran kanssa.

Niina Tuunainen, viulu
p. 040 555 2156

Janakkalasta, Hämeenlinnan kupeesta kotoisin oleva Niina luonnehtii itseään iloiseksi, huumorintajuiseksi, tunnolliseksi ja aikaansaavaksi - omanlaisekseen yksilöksi. Vapaa-ajallaan metallimusaa ja ysärihittejä kuuntelevan Niinan tekevät onnelliseksi rakkaat läheiset ihmiset, oma koti ja koira. Harrastuksistaan Niina kertoo vaatimattomasti seuraavaa: ”Lenkkeily, kuntosali, hiihto, laskettelu, melominen, pyöräily, tanssi, kymmenottelu - You name it, I do it!” Tämän viulutaiteilijan ammattitaitoisista otteista saavat AKMO:n oppilaiden lisäksi nauttia kaikki Jyväskylä Sinfonian konserteissa käyneet, jotka bongaavat Niinan taidokkaan soiton lisäksi myös siitä, että hänellä on ainoana orkesterin viulistina myös haba aivan jäätävässä kondiksessa!

Maria Ojanperä, kantele
p. 044 339 8499

Tuomo Mustonen, piano, vapaasäestys, musapajat,
musiikin teknologiapaja, sovitus- ja sävellyspaja, säestys
p. 050 571 9320

”Mis sie tarviit oikei hyvvää miestä. Täs siul on sellane”. Tuomo on lupsakka, kultaisella sydämellä varustettu savolaisukko, jonka mottona on olla enemmän avuksi kuin haitaksi lähimmilleen. Mäntyharjun maisemista Keiteleen rannoille seilannut Tuomo on monitoimimies, joka hanskaa homman kuin homman suvereenisti, oli sitten kyse musiikista, nikkaroinnista tai lentopallosta. Vapaa-ajalla voi Tuomosta perheineen nähdä vilauksen purjeveneen ruorissa, virvelin varressa. Tämä AKMO:n kovin kalamies kuuntelee kotistudiossaan mm. Totoa, Silje Nergaardia ja Pomplamoosea.


Hanna Timonen, sello, jousiorkesterit
p. 040 551 2239

AKMO:n sydämellinen sello-ope Hanna kuvailee itseään huumorintajuiseksi ja hajamieliseksi. Oppilaat ovatkin varmasti huomaneet, että tavaroita voi kadottaa luokkaan useamman kerran yhden oppitunnin aikana. Tämä mm. kotiseutunsa Kiteen luonnossa viihtyvä lempeä oman elämänsä Tohtori Sykerö yrittää löytää aikaa myös lukemiselle, reissaamiselle ja hetkille ystävien seurassa. Levylautaselle Hanna suosittelee Arvo Pärtin ”Spiegel im Spiegeliä”, joka rentouttaa kivasti jokaisen lapsiperheen ruuhkavuosista nauttivan perheenäidin prosessoivia aivonystyröitä!

Paulo Poverini, rummut ja lyömäsoittimet,
lyömäsoitinpaja, bändit
p. 050 560 3906

Koska Paulon äiti on kotoisin Karjalasta ja isä Italiasta, ei tämä perinteisellä reseptillä Ossobucosta nauttiva lappeenrantalaislähtöinen lyömäsoitinvirtuoosi varsinaisesti ole mikään tuppisuu. Lapsuuden kesät mummolassa, Monte Romanon pikku kylässä ovat muovanneet tästä jalkapallofanaatikosta musiikin moniottelijan, jonka käsittelyssä genre kuin genre muuttuu rytmiseksi sametiksi. Vaikka Paulo onkin soittanut Suomen, Ruotsin, Viron ja Hollannin valtakunnallisilla TV-kanavilla, mainitsee hän mieleenpainuvimmaksi keikakseen esiintymisen Jyväskylän mäkihyppytornin päällä klo 05:00. Yleisöä mäkimontussa oli kaksi.


Opettajayhdistys

Ala-Keiteleen musiikkiopiston opettajat ry on musiikkiopiston opettajien perustama yhdistys, joka valvoo opettajien etuja, järjestää yhteistä toimintaa opettajille sekä ottaa käsiteltäväksi opettajien tärkeäksi katsomia asioita. Opettajayhdistys järjestää vuosittain Annikka Wahrmann –opettajakonsertin ja kerää erilaisten konserttien kahvituksilla rahaa oppilaillejaettaviin ”nuori muusikko” -stipendeihin. Lisäksi opettajayhdistys toteuttaa opettajien yhteisiä illanviettoja sekä konserttimatkoja. Puheenjohtajana toimii one and only, Katja Kätkä.